top of page

TURİZMDE YENİ ALTERNATİFLER 

TİYATRO TURİZMİ VE TURİZM TİYATROSU

Tiyatro Turizmi; sanatı, doğayı, kültürü, sporu bir arada yaşamaya fırsat yaratan, iyileştirici sağaltıcı, alternatif bir turizm ve tiyatro çeşitliğidir. 

Sanatın ve sanatsal alanların endüstrileşmesi yeni gelir kaynakları yaratırken ülke gelirine artı değerler katmaktadır. Dünyada Sanat Turizmi giderek çoğalmakta turizm hareketliğine yeni alternatifler oluşturuyor. Özellikle kültür sanat festivalleri yapılan bölgenin görünürlüğünü daha da artırıyor. Kültür sanat güdüsüyle yeni bir turizm hareketliği sağlıyor. 

   

Yarın Derneği olarak somut ve somut olmayan kültürlerimizi aynı potada eriten bu etkinlikleri; sivil toplum dernekleri, kamu kurumları, belediyeler ve işletmelerle yaygınlaştırmayı umuyoruz. Menderes Havzasının kültürel mekanlarında süren etkinliklerimiz Ödemiş Birgi ve Lübbey'le yaptık. Uluslararası Meddah Ve Masal Festivalimizde 'Gezi Teknesinde Meddah' gösterileri yaparak Turizm Tiyatrosu alanında deniz turizmini de kapsam alanına aldık.  

Bizi harekete geçiren tespitlerimiz ve çözüm önerilerimizi dillendirelim.

SORUN 1 - ‘Doğduğu yerde doyamayan’ insanların göç motivasyonları gün geçtikçe yükselir.

ÇÖZÜM 1- İnsanları doğduğu yerde doyabilecekleri işletme ve iş seçeneklerini arttırmak.

SORUN 2 - Kırsal’da köyden kente göç olgusunu her geçen gün artarak telafisi zor sonuçlara yol açmaya devam etmektedir.

ÇÖZÜM 2- Kırsaldan ve metropol dışı merkezlerden ekonomik zorluklardan kaynaklanan göçleri engellemek için turizm, sanat vb. ekonomik çeşitlilikler sağlamak.

SORUN 3 - Ekonomik ve sosyolojik nedenlerle topraklarından kopan bireyler ciddi bir tarımsal işgücü kaybıdır. Göç olgusuyla, verimli arazilerin işlenmeyerek atıl kalması ciddi ekonomik kayıplar yaratır.

ÇÖZÜM 3 – Kırsalda doğup büyümüş insanlar tarım, hayvancılık alanlarına yatkındırlar. Köylerinde kaldıkları sürece tarım ve hayvancılık gibi üretimlerini sürdüreceklerdir.

SORUN 4 - Göç eden bireyler ve toplumlar, kırsala göre daha güvensiz olan kentlerin getirdiği ‘yabancılaşma’/yabancı olmanın getirdiği sonuçlarla doyumsuzluk, mutsuzluk, madde bağımlılığı , suça eğilim vb. gibi risklere daha açıktırlar. Bu riskler birey, aile ve toplum düzeyinde kaos ortamlarına uygun olanaklar yaratır.

ÇÖZÜM 4 - Olağanüstü durumlar (savaşlar, afet, terör, işsizlik, açlık vb) nedenler hariç, insanlar doğup büyüdükleri yerlerde daha mutlu ve üretken olduklarından suça eğilimleri, çeşitli maddelere bağımlılıkları da kendi topraklarında daha az risk altındadır.

SORUN 5 - Kırsal bölgede yaşayanların kültürel ve sanatsal etkinliklerine ulaşma konusunda sıkıntıları vardır. Az da olsa göçün sebeplerinden biri de kültür ve sanat etkinliklerine kırsal da ulaşılmasının zor olasıdır.

ÇÖZÜM 5 - Tiyatro sanatı özü gereği tüm kültürleri sahneye taşıma olanağıyla büyük zenginlileri taşır. Özellikle ortaoyunu, meddah, gölge oyunu gibi geleneksel sanatlarımız az dekor ve teknik koşullarla yapılabildiğinden kırsal bölgeler için daha kolay uygulanabilir, taşınabilir sanat alanlarıdır.

Özellikle somut kültürel miraslarımızda yapılan gösteri sanatları yerli halkın ayağına sanat götürürken iç turizm hareketliliğini de etkileyecektir. Bu hareketlilik köylerde köy pansiyonculuğu, kafe vb. gibi yeni iş alanları yaratacaktır.

İç turizm hareketliği, kırsalda alternatif bir ekonomik girdi olarak ciddi bir gelir kaynağıdır. Tiyatro Turizminin yapıldığı lokasyonlara gelen turistler konaklama yiyecek içecek tüketimleriyle, köysel ürünler almalarıyla ekonomik gelir çeşitliği sağlayacaktır.

Biz niyetlerimizden eminiz. Bize inanan insanlar olduğunu biliyoruz. Ama daha çok çoğalmalı önce göç olaylarını en aza indirmeyi hatta sonrada ‘tersine göç’ olgusunu hızlandırmalıyız.

“Hadi gel köyümüze geri dönelim/ Fadime’nin düğününde halay çekelim”

Dünyanın gidişatında ciddi tarımsal üretim sıkıntıları olacağının herkes artık farkında. Dünya’yı yakın gelecekte açlık ve onun getireceği savaşlara gebe. Tarımsal alanlardan yapılan göç ise bu süreci hızlandıran faktörlerin başında geliyor.

Umarız bu konuda farkındalık yaratmada bizim de tuzumuz olur. Ancak her şey de olduğu gibi bu gayretler bireysel düzeyden kitlesel düzeylere taşınarak sonuç getirebilir.

Tarihi Kozbeyli Köyünde Turizm Tiyatrosu / Ulusslararası Meddah ve Masal Festivali

ETKİLEŞİMLİ MASAL Kopyası (4).jpg
ETKİLEŞİMLİ MASAL Kopyası (3).jpg
59708400_10157696674499119_6616486433332920320_o.jpg
sivil düşün logo_düzenlendi.png
ab logo.jpg

“Bu web sitesi,  Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla 'Yarın Toplumsal Gelişim Eğitim Kültür ve Sanat Derneğine' aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.”

bottom of page